https://www.spieria.gr

Κοράκια (θα) μαζεύουν τις γόπες μας!

2022-01-29

Τα κοράκια είναι γνωστά για την ευφυΐα τους. Από αρχαιοτάτων χρόνων και στη μυθολογία μας φέρονται να έχουν άμεση σχέση με το θεό Απόλλωνα. Στη Σκανδιναβική μυθολογία δυο κοράκια συνοδεύουν το θεό Oden. 

Στους μύθους του Αισώπου η πανέξυπνη αλεπού ξεγελά το κόρακα. 

Κοράκια συνόδευαν και «προστάτευαν» ευγενείς ιππότες του μεσαίωνα. Μαθαίνουν ακόμη και να μιλούν σαν παπαγάλοι!

Τα κοράκια αποτελούν εδώ και δεκαετίες αντικείμενο ακαδημαϊκών μελετών, που επιβεβαιώνουν την παλιά τους φήμη.

Χαρακτηρίζονται λοιπόν είδος από τα πιο έξυπνα των πτηνών, συναγωνιζόμενα στην ευφυΐα τόσο αυτή των θηλαστικών όσο και των μικρών παιδιών. Δίνουν ευφάνταστες λύσεις σε προβλήματα αλλά ακόμη και μεταδίδουν γνώσεις σε άλλα πουλιά του είδους τους.

Φυσικά κι έχουν κι άλλα χαρακτηριστικά, όχι και τόσο «συμπαθή», όπως ότι είναι αδηφάγα και τρέφονται από ψοφίμια, ενώ η λαϊκή δεισιδαιμονία τα συνδέει με την αρρώστια και το θάνατο.

Πρόσφατα, ένα οικολογικό πρόγραμμα ενός δήμου νότια της Στοκχόλμης, φέρνει την ευφυΐα των κοράκων στην επικαιρότητα.

Τα κοράκια επιστρατεύονται για να διατηρήσουν καθαρό το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα λοιπόν είναι ήδη σε εφαρμογή και βασίζεται στη συμμετοχή αγρίων κοράκων που συλλέγουν πεταμένες γόπες από δημόσιους χώρους και τις τοποθετούν σε ειδικό δοχείο. Δίπλα ακριβώς απ' το δοχείο που συλλέγονται οι γόπες υπάρχει ταΐστρα όπου ο κάθε κόρακας ανταμείβεται για τη συνεισφορά του με λίγη τροφή.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό μεν, αλλά σε εξέλιξη με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αποτελεί συνεργασία του δήμου με μια ιδιωτική εταιρία. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη διάρκεια επιστημονικής συνάντησης.

Τα αποτσίγαρα- οι γόπες- μολύνουν το περιβάλλον μας και είναι δύσκολο να μαζευτούν. Τα αποτσίγαρα αποτελούν το 63% των πεταμένων σκουπιδιών σε δημόσιους χώρους του δήμου (έχει κι εκτός Ελλάδας «θεριακλήδες»).

Οι θάλασσές μας πλήττονται από τα αποτσίγαρα. Στη Μεσόγειο είναι το πιο διαδεδομένο απόβλητο. Το δε φίλτρο του τσιγάρου χρειάζεται έως και 15 χρόνια για να διαλυθεί. Ως τότε όμως όλες οι χημικές και καρκινογόνες ουσίες που περιέχει θα έχουν περάσει στο περιβάλλον μας.

Άσχετα αν πολλοί από μας συνηθίζουν να τις πετάνε στο δρόμο ή να τις φυτεύουν στην άμμο, λες και θα φυτρώσουν τσιγάρα... Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία οικολογικού προγράμματος και που συλλέχτηκαν σε διάφορες παραλίες της Ελλάδας, γνωρίζουμε πως στις «ερημικές» υπήρχαν 7 γόπες ανά τμ και στις πολυσύχναστες 110 γόπες ανά τμ!!!

Οι παραλίες μας δεν είναι το απύθμενο σταχτοδοχείο και οι γόπες είναι αντιαισθητικές, ρυπαρές και δηλητηριώδεις.

Μπορεί λοιπόν στο μέλλον τα κοράκια να επιστρατευτούν και να μαζεύουν γόπες αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν.

Χρειάζεται οι καπνιστές κάποτε να καταλάβουν πως δεν μπορούν πια να πετούν γόπες παντού, νομίζοντας πως ούτε ενοχλούν κι ούτε μολύνουν το περιβάλλον.

ΟΧΙ ΠΙΑ ΓΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ!

Ανδρέας Μπούκας


https://www.spieria.gr/dimotika-diamerismata-oikismoi2/