Λείβηθρα

 

Λείβηθρα

Τα αρχαία Λείβηθρα θεωρούται ο τόπος που γεννήθηκε, έζησε και πέθανε ο μυθικός Ορφέας. Σύμφωνα με αρχαίες παραδόσεις ήταν ο τόπος που γινόταν οι αρχαιότερες μυστηριακές τελετές. Εκεί λατρεύονταν και οι Λειβηθρίδες Mούσες.

Η αρχαία πόλη καταστράφηκε από ξαφνική πλημμύρα του χειμάρρου Συς, που είναι γνωστός σήμερα ως Ζηλιάνα. Η παράδοση θέλει έτσι την επιβεβαίωση προφητείας σχετικής με τον Ορφέα. Ο Ορφέας θεωρείται άλλωστε, εκτός από τον πρώτο άνθρωπο του καλλιέργησε και ανέπτυξε τη μουσική σε τέχνη, ιδρυτής μυστηριακής τάσης θρησκείας. Ταυτόχρονα ήταν ο άνθρωπος που "μάγευε" παίζοντας μουσική με τη λύρα του θεούς, ανθρώπους και ζώα.

Η θέση της πόλης είχε εντοπιστεί ήδη στις αρχές του περασμένου αιώνα. Χρειάστηκαν όμως αρχαιολογικές ανασκαφές για να αποδείξουν με βεβαιώτητα τη θέση της πάνω σε ένα λόφο που περιβάλλεται από χειμάρους.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φώς τμήματα της αρχαίας πόλης, την ακρόπολη και το νεκροταφείο της ύστερης Εποχής του Χαλκού (13ος-12ος αι. π.Χ.- επόχή που σύμφωνα με την παράδοση έζησε ο Ορφέας). Σχετικά ευρήματα βρίσκονται στο Μουσείο του Δίου.

Αν και οι ανασκαφές βρίσκονται σε πρώϊμο στάδιο όλα δείχνουν πως η πόλη κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα βυζαντινά.

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο είναι εφικτή από το δρόμο πρός την Π. Λεπτοκαρυά και την Καρυά. Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθηθεί ένα μονοπάτι, παράλληλο αρχικά με την κοίτη του χειμάρου, στη συνέχεια τον διασχίζει (ο χείμαρος δεν έχει συνήθως νερό) και που καταλήγει σε ένα υπέροχο αιωνόβιο πλατανόδασος. Στο μονοπάτι διακρίνονται θεμέλεια κατεστραμένων από το χείμαρο κατοικιών, ενώ η ακρόπολη των Λειβήθρων διακρίνεται σε λίγο, στην κορυφή του λόφου πίσω από πυκνή βλάστηση.

Το εντυπωσιακό πλατανόδασος είναι χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Φύσης.

Μια επίσκεψη στα Λείβηθρα σε φέρνει πιο κοντά στο μύθο, εκεί που λατρεύτηκαν οι θεοί του Ολύμπου και οι Λειβηθρίδες μούσες. Στη φύση που ενέπνευσε τον Ορφέα να υμνήσει με τη μουσική του τα έργα θεών και ανθρώπων. 

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified