https://www.spieria.gr

Μικροκομματικές τακτικές, σε μικροεπίπεδο. Βλαβερές για τον πολιτισμό.

2023-10-17

Ανακοινώθηκε στις 9 Οκτώβρη και μέσω του ΦΒ-«τοίχου» του Πολιτιστικού Συλλόγου, Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Εμμανουήλ Κριαράς», στη Λεπτοκαρυά, μια έκτακτη Γενική συνέλευση. Η ανακοίνωση καλούσε τα «μέλη της» να προσέλθουν χθες Δευτέρα 16 Οκτώβρη, στις 18.30 στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεπτοκαρυάς.

Πράγματι υπήρξε αρκετά μεγάλη προσέλευση μελών.

Αλλά αυτό που ακολούθησε όμως δεν τιμά τον τοπικό πολιτισμό.

Ορισμένα μέλη (ήταν μέλη παλαιότερου ΔΣ και όχι του απερχόμενου), κατέλαβαν πραξικοματικά την αίθουσα της βιβλιοθήκης. Άρχισαν να διακρίνουν τα μέλη, σε «τακτικά και μη», επιδεικνύοντας εξ αποστάσεως «βιβλίο μελών», που κρατούσαν σαν ευαγγέλιο και με αποκλειστικό δικαίωμα ερμηνείας και παρερμηνείας κατά το δοκούν, πριν την έναρξη κάθε διαδικασίας. 

Φωνασκούσαν και εκτόξευαν κατηγορίες εναντίων άλλων, δίχως αυτοί που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται.

Με το ύψος της φωνής τους προσπαθούσαν να επιβάλλουν «απόψεις», «βάσει καταστατικού»… που δεν είχε κοινοποιηθεί στα μέλη ή αποδοθεί κατά την εγγραφή τους…

Φωνές λοιπόν:

«Ανακοίνωσε τη ΓΣ δίχως να ρωτήσει»!!!

«Να περάσουν μέσα μόνο τα τακτικά μέλη»

«Ήρθαν να μας πάρουν το σύλλογο».!!!

«Οι συνελεύσεις γίνονται μόνο Κυριακή μετά την θεία λειτουργία και την ευλογία του παπά»!!!

«Αυτοί είναι με τον Κιάφα»! (υποψήφιο δήμαρχο προσφάτως)

 

«Αυτοί είναι με το Γερολιόλιο»! (νυν δήμαρχο)

Και σ' αυτούς που δεν ήταν με κανέναν τοπάρχη, δεν επιτράπηκε η είσοδος στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης, γιατί «βάσει καταστατικού»… ήταν «άτακτα» -συγνώμη- δόκιμα μέλη για ένα ή δύο χρόνια!

Ορισμένα μέλη (εκ των "τακτικών"), με αγένεια και φωνές απέκλειαν άτομα που χαρακτήριζαν μη «τακτικά μέλη» ακόμη και από το να παρακολουθήσουν την πιθανή έναρξη της συνέλευσης, που είχε ανακοινωθεί.

Τακτικές που θύμιζαν μικροκομματικές συγκρούσεις με στόχο την «κατάληψη» ενός φορέα από ημετέρους ή διάλυσή του, πριν δεκαετίες.

Δείγμα κατακερματισμού του πολιτισμού, με όπλο το μικροκομματικό φανταστικό «συμφέρον», που σε μικροεπίπεδο, μετουσιώνεται σε θέση συμβούλου στο ΔΣ πολιτιστικού συλλόγου.

Πέρασαν εφτά μήνες από τότε που με επισημότητα, παρουσία του τότε και νυν δημάρχου, έγιναν τα εγκαίνια νέας αίθουσας στη Δημοτική βιβλιοθήκη Λεπτοκαρυάς. Μιας βιβλιοθήκης που φέρει κι αυτή τιμητικά το όνομα του «Εμμανουήλ Κριαράς» (πολυγραφότατος φιλόλογος καθηγητής και καθηγητής στο ΑΠΘ). 

Τη μέρα εκείνη, Κυριακή 12 Μαρτίου, η Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Εμμανουήλ Κριαράς» είχε την τιμητική της, την ευθύνη διοργάνωσης των εγκαινίων και της βιβλιοθήκης. Μια πολλή καλή ενέργεια, αν και με καθυστέρηση, που δικαιολογήθηκε «λόγω πανδημίας», υπό τη σκιά όμως αναμενόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ήταν τότε που βλέποντας το πλήθος παρευρισκόμενων, μέλη του ΔΣ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, άδραξαν με ζήλο την ευκαιρία να διευρύνουν την τάξη μελών και να πλαισιώσουν με «νέο αίμα» τις δράσεις του Συλλόγου.

«Πληρώνετε τη συνδρομή στον ταμία και γίνεστε μέλη»!

Λέξη δεν ακούστηκε για «τακτικά», «δοκιμαστικά» ή «δόκιμα» μέλη.

Το δε καταστατικό του συλλόγου ούτε δόθηκε στους ενδιαφερόμενους κι ούτε παρουσιάστηκε.

Και λόγω της συμπαθητικής αυτής πολιτιστικής προσπάθειας, γράφτηκαν αρκετά άτομα μέλη.

Ακολούθησαν μια σειρά αξιόλογες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο σύλλογος κι όλα έβαιναν με αισιοδοξία πως θα γινόταν μια αναβάθμιση των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής.

Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν!

Με μικροκομματικά κριτήρια και φωνές διαλύθηκε η έκτακτη ΓΣ για να συγκληθεί εκ νέου την προσεχή Κυριακή στις 22 του μηνός.

Ήδη όμως άρχισαν οι αποχωρήσεις μελών.

Διαφαινόμενη αυτοκαταστροφή σε όλο της το μεγαλείο!

Αν μάθαινε το τι έγινε χθες ο αείμνηστος Εμμανουήλ Κριαράς, θα δάκρυζε και θα ζητούσε να αφαιρεθεί το όνομά του από τον τίτλο του Συλλόγου.

Ας ελπίσουμε πως η τα χθεσινά περιστατικά αποτελούν εξαίρεση και ο Σύλλογος να μπορέσει να σταθεί δίχως εμπλοκή μικροκομματικών συμφερόντων.

Ανδρέας Μπούκας

https://www.spieria.gr/dimotika-diamerismata-oikismoi2/