https://www.spieria.gr

Σκουπίδια παντού και πάντα!

2019-06-04

Είναι αρκετοί οι υποψήφιοι για τις επικείμενες δημοτικές στο Δήμο/Δίου Ολύμπου, που έξαφνα «σχίζουν τα ιμάτιά τους» με αφορμή ΕΝΑ πρόσφατο περιστατικό και δημοσίευμα που αφορούσε παράνομη ρίψη σκουπιδιών με «σιωπηρή» συγκατάθεση του Δήμου...

Τις δεκάδες «παλαιότερες» παρόμοιες και σοβαρές καταγγελίες, τις σκέπασε το πέπλο της λήθης, όπως και τις «ευαισθησίες» για το περιβάλλον μετά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές...

Οι εικόνες στους δρόμους του Δήμου καταμαρτυρούν μια κατάσταση που παρά τις προεκλογικές «φιλότιμες» προσπάθειες να δείξουν -προσωρινά βέβαια- μια καλύτερη εικόνα καθαριότητας, τους διαψεύδουν.

Δεν κυκλοφορούν οι υποψήφιοι ή κλείνουν τα μάτια τους και τις μύτες τους όταν βγαίνουν απ' το σπίτι ή τα προεκλογικά τους γραφεία;

Το πρόβλημα αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Δίου-Ολύμπου είναι μόνιμο.

Είναι θέμα έλλειψης σωστού προγραμματισμού και οργάνωσηςσχετικό με την απόθεση απορριμμάτων, αποκομιδή, διαχείριση και κύρια της ανακύκλωσης. «Κάτι» που σε μεγάλο βαθμό παραβλέπει ή δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες των διοικήσεων του δήμου (δήμων παλαιότερα) εδώ και Ολυμπιάδες.

Θέληση για λύση δεν υπάρχει, αν δεν γίνουν πολλές παρεμβάσεις πολιτών κι αν κάποιο θέμα δεν πάρει διαστάσεις, προωθηθεί προς την περιφέρεια, αρμόδιο υπουργείο ή και ΕΕ, δεν ρυθμίζεται καν, πόσο μάλλον δρομολογείται για κάποια λύση που αντέχει στο χρόνο.

Έτσι τα Δ.Δ. του Δήμου πνίγονται πάντα στα σκουπίδια, όλες τις εποχές του χρόνου.

Εκτός τουριστικής σαιζόν,«δεν επαρκεί το προσωπικό»...

Τους καλοκαιρινούς μήνες «έρχονται πολλοί τουρίστες» και πρέπει μάλλον να εθιστούν στη θέα, την οσμή και τον κίνδυνο της υγείας τους - κι αυτοί...

Ένα αεράκι διασκορπίζει τα υπερχειλισμένα σκουπίδια των μικρών και μεγάλων κάδων σε μεγάλη έκταση ή και προς τη θάλασσα ενώ τα σκουπίδια είναι «φυσικοί» χώροι αναζήτησης τροφής για αδέσποτα ζώα, γάτες και σκύλους.

Ο δε εξοπλισμός που χρησιμοποιείται δεν επαρκεί ή είναι ακατάλληλος (λχ για την αποκομιδή σκουπιδιών) ή και είναι παλαιωμένος.

Απ' τους κάδους σκουπιδιών, ανακύκλωσης έως και τα απορριμματοφόρα.

Τυπικά ο δήμος προσφέρει υπηρεσίες στους δημότες τις οποίες και φυσικά χρεώνει κι απαιτεί. Χρεώνονται κανονικότατα ακόμη κι οι μερικές χιλιάδες ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών για υπηρεσίες που δεν τους χορηγούνται.

Σε άλλες χώρες τα απορρίμματα αποτελούν πηγή ενέργειας κι εσόδων. Στην Ελλάδα όμως μέρος της μόνο εξόδων, αλόγιστης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και δημόσιος κίνδυνος για την υγεία.

Αλλά η ευθύνη για την κατάσταση δεν είναι μόνο των αιρετών αλλά και των δημοτών.

Ένας μεγάλος αριθμός δημοτών βλέπει τη φύση και το περιβάλλον σαν ένα μεγάλο σκουπιδοτενεκέ.Εκεί πετάει κάθε είδους σκουπίδια, μπάζα, κλαδιά ακόμη και χόρτα...Και ή επιρρίπτει την ευθύνη στο δήμο ή στο «δε βαριέσαι, από μένα να φύγουν»...Δεν κατανοούν πως βλάπτουν τον ίδιο τους τον εαυτό και λανθασμένα «διαπαιδαγωγούν» παιδιά και νέους.

Ποιος τουρίστας θα ξανάρθει σε ένα βρόμικο περιβάλλον ή μια θάλασσα που αργοπεθαίνει;

Η καθαριότητα υποδηλώνει το επίπεδο πολιτισμό μιας ομάδας ανθρώπων.

Δεν είναι τυχαία η ξεχασμένη» πια ρήση πως «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά».

Το θέμα, το δίλημμα κι η πρόκληση για το μέλλον της περιοχής είναι αν οι συμπολίτες/συνδημότες που θα εκλεγούν ακολουθήσουν την πεπατημένη ή θ' ανοίξουν νέους δρόμους , σεβόμενοι το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής και τους συνδημότες τους.

Θα υπάρξει επιτέλους εμπεριστατωμένο πρόγραμμα και δρομολόγηση λύσεων ή θα αρκεστούν -πάλι- στις προεκλογικές πολυσήμαντεςπροτάσεις της μιας σειράς;

Ανδρέας Μπούκας

«Μέτοικος»

ΥΓ1:Αν κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος ή και Δημοτικός σύμβουλος ενδιαφέρεται διαθέτω φωτογραφίες 4-5 Ολυμπιάδων που δείχνουν πόσο μόνιμη είναι η πάντα προσωρινή και πρόχειρη διαχείριση απορριμμάτων (και λυμάτων) του δήμου/δήμων της περιοχής Δίου-Ολύμπου.

ΥΓ2:Η κατάσταση που περιγράφεται δεν είναι αποτελεί εξαίρεση αλλά μάλλον «κανόνα» για πάρα πολλούς δήμους της Ελλάδας.


σσ: Πρώτη δημοσίευση 18/5/2019


https://www.spieria.gr/dimotika-diamerismata-oikismoi2/