https://www.spieria.gr

Που είναι το ΣΥΝΟΡΟ; Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους!

2022-02-16

Που είναι το ΣΥΝΟΡΟ;

Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους!

Το τελευταίο καιρό και σε σχέση με επίκαιρα γεγονότα παρατηρείται μια ελαστικοποίηση της λέξης και του όρου «σύνορο», σε βαθμό που εσκεμμένα δημιουργεί σύγχυση τόσο σ' αυτούς που τα παρακολουθούν όσο και σ' αυτούς που διαβάζουν ή ακούν βαρύγδουπους τίτλους των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα γνωστά λεξικά σύνορο είναι: όριο ανάμεσα σε δύο τόπους, το τέρμα μιας έκτασης, η μεθόριος ενός κράτους, η μεταξύ δύο χωρών περιοχή.

Τις τελευταίες βδομάδες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με «ειδήσεις» περί συσσώρευσης εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, πλήθος ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, στα «σύνορα με την Ουκρανία», ικανών να «βάλουν» άμεσα το πόδι τους στην άλλη μεριά των συνόρων, σε Ουκρανικό έδαφος.

Να εισβάλουν δηλαδή μη σεβόμενα την εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας.

Μόνο που συνήθως δεν λέγεται σε ποια απόσταση βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα και γιατί «σώνει και καλά» μια «επικείμενη εισβολή» πρέπει να γίνει με χερσαίες δυνάμεις...

Ούτε ένα στα δέκα από τα ΜΜΕ που προαναγγέλλουν την «εισβολή» δεν αναφέρουν σε ποια απόσταση από τα σύνορα συγκεντρώθηκαν στρατεύματα. Έτσι αραιά και που αναφέρεται πως τα στρατεύματα βρίσκονται περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα ή κάποιο όνομα πόλης, άγνωστης για το ευρύ κοινό. Αν αναζητηθεί δε το όνομα της πόλης στο χάρτη, προκύπτει πως βρίσκεται σε απόσταση 140-150 χιλιόμετρα από τα σύνορα...

Δεν πρόκειται δηλαδή για «no man's land» (Ουδετέρα ζώνη / terra nullius) αλλά για περιοχή της πλήρους επικράτειας μιας χώρας!

Οι λέξεις όπως σύνορο, μεθόριος, επικράτεια, κυριαρχία χάνουν το νόημά τους!

Οι χώρες της -εκτεταμένης πλέον ανατολικότερα- Δ. Ευρώπης (ΕΕ- ΝΑΤΟ) εκφράζουν έντονες ανησυχίες, απειλούν με «αυστηρές» κυρώσεις, οι τιμές στα καύσιμα, στην ενέργεια, αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύονται στα ύψη...

Η Ελλάδα φυσικά ακολουθεί -όχι απλώς παρακολουθεί- αυτή την πολιτική. Προσκολλάται στο άρμα λυκοσυμμαχίας και συντονίζεται στις ενορχηστρωμένες κραυγές ΜΜΕ υπέρ ξένων συμφερόντων.

Δεν διαβλέπει πως ανάλογη πολιτική σύγχυσης των όρων, συνόρων, επικράτειας, εθνικής κυριαρχίας προσπαθούν να επιβάλουν πολιτικοί της «συμμάχου» γειτονικής χώρας Τουρκίας.

Από το άλλο ημισφαίριο, μια χώρα που από την Ευρώπη τη χωρίζει ωκεανός «ανησυχεί» περισσότερο απ' τις χώρες που βρίσκονται δίπλα απ' τη Ρωσία, ενορχηστρώνει προπαγανδιστική διεθνή καμπάνια πως -εδώ και καιρό- «επίκειται» εισβολή σε χώρα που δεν είναι σύμμαχός της , αλλά μπορεί να γίνει...

Απειλεί δίχως να απειλείται!

Στρατιωτική και οικονομική υπερδύναμη επιβάλει καταστάσεις παγκοσμίως, παριστάνει το «σωτήρα αδυνάτων», το «χωροφύλακα της τάξης» κι εξάγει «μοντέλα δημοκρατίας» της αρεσκείας της. Αν τα συμφέροντά της δεν ικανοποιηθούν τότε εγκαταλείπει τους «προστατευόμενούς» της στο έλεος χαωδών καταστάσεων.

Πιέζει μέσω συμμαχίας άλλες χώρες να οξύνουν την κατάσταση και -γιατί όχι- να γίνει κι ένας «μικρός» πόλεμος στην Ευρώπη.

Οι μυστικές υπηρεσίες (CIA και MI6) μελλοντολογίας «πρόβλεψαν» ακόμη την μέρα και την ώρα της επικείμενης «εισβολής»...

Λένε πως δεν «θα στηρίξουν» στρατιωτικά τη χώρα (Ουκρανία) που κατά τη γνώμη τους, άμεσα απειλείται αλλά την προμηθεύουν με πολλά όπλα για να «αμυνθεί» στην λεγόμενη επικείμενη εισβολή...

Διαφαίνεται τελικά κάπου πίσω από το προπέτασμα καπνού το δόγμα:

Σκοτωθείτε και καταστραφείτε για να δοξαστούμε εμείς και να τα οικονομήσουμε!

Ανδρέας Μπούκας

https://www.spieria.gr/dimotika-diamerismata-oikismoi2/