https://www.spieria.gr

Μσές δλιές και πάρεργα

2024-05-20

Με περισσή περηφάνια και ανερυθρίαστα ανακοινώθηκε (στις 17/5/2024), από το Δήμο Δίου-Ολύμπου «έργο αγροτικής οδοποιίας στη Δημοτική Κοινότητα Λεπτοκαρυάς, προϋπολογισμού 498.400 ευρώ», που μάλιστα «ολοκληρώθηκε πρόσφατα».

Η διοίκηση του Δήμου μας έχει συνηθίσει πια σε μεγαλόστομες ανακοινώσεις που στερούνται στοιχειώδους μετριοφροσύνης.

Αν κανείς διαβάσει την ανακοίνωση, τη συγκρίνει με το δορυφορικό χάρτη και επισκεφτεί τις περιοχές των «έργων» θα αισθανθεί τουλάχιστον εξαπατημένος ως πολίτης.

Η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει πως «Πρόκειται για μήκος αγροτικούς δρόμους μήκους 5 χλμ, δυτικά του οικισμού, στις περιοχές «Τρύπα» και «Ροδιά», μαζί με παράδρομους»!!!

Επισκεφτήκαμε αυτούς τους προνομιακούς «αγροτικούς δρόμους» και διαπιστώσαμε πως ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ παράδρομος δεν ασφαλτοστρώθηκε!

Με κριτήρια λοιπόν που δεν αναφέρει ο Δήμος επιλέχτηκαν δύο αγροτικοί δρόμοι από τους δεκάδες, δυτικά του οικισμού της Λεπτοκαρυάς και προς την Π. Λεπτοκαρυά.

Στην ανακοίνωση τύπου του Δήμου αναφέρεται πως στο είδος της «αγροτικής οδοποιίας» «συγκαταλέγονται οδοστρωσία, ασφαλτικά, χωματουργικά και τεχνικά».

Ουσιαστικά αυτό φαίνεται να συμπεριλαμβάνει μόνο ισοπέδωση και επίστρωση με λίγα εκατοστά ασφάλτου. 


Δίχως δηλαδή καμιά πρότερη στρωμάτωση υλικών που εγγυάται την ποιότητα και την αντοχή του έργου στο χρόνο.

Συγκρίνετε με τη στρωμάτωση υλικών αρχαίων ρωμαϊκών δρόμων
Συγκρίνετε με τη στρωμάτωση υλικών αρχαίων ρωμαϊκών δρόμων

Χαρακτηριστικό στην περίπτωση αυτή είναι πως εργολάβος(;) «φρόντισε» σε σημείο του επαρχιακού δρόμου Λεπτοκαρυάς-Καρυάς, λίγα μέτρα πριν τον «αγροτικό δρόμο» στην περιοχή «Τρύπα», να ρίξει άσφαλτο σε λακκούβα-τρύπα του επαρχιακού δρόμου. 

Φωτό 9 Μαΐου 2024. Η τρύπα πριν την "Τρύπα".
Φωτό 9 Μαΐου 2024. Η τρύπα πριν την "Τρύπα".

Η άσφαλτος, μια βδομάδα μετά την υποτιθέμενη επισκευή, άρχισε ήδη να φθείρεται και η τρύπα να επανεμφανίζεται…

Φωτό 18 Μαΐου 2024. Η τρύπα της "Τρύπας"
Φωτό 18 Μαΐου 2024. Η τρύπα της "Τρύπας"

Πολλοί φυσικά διάβασαν την ανακοίνωση και είδαν τις φωτογραφίες που έστειλε ο Δήμος. Λίγοι όμως κατάλαβαν την αντιστοιχία του προβαλλόμενου «έργου» με τον αριθμό αγροτικών δρόμων και αναγκών στην περιοχή.

Κάποιοι συνέδεσαν τον υποτιθέμενο «οργασμό έργων» με επίδειξη και με τις επισκέψεις υψηλών πολιτικών εξ Αθηνών (πρωθυπουργού και υπουργών), της προτίμησης της διοίκησης, που επισκέφτηκαν το Δήμο και την περιοχή αυτή την εποχή (προεκλογική περίοδος).

Άλλοι πάλι με την λίγο καθυστερημένη ανταπόδοση, ικανοποίηση αιτημάτων των φίλα προσκείμενων πολιτών (χρεωστούμενο ρουσφέτι ή εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων κτηματομεσιτικών συμφερόντων στις εν λόγω περιοχές).

Οι άλλοι -μόνιμοι και εποχιακοί κάτοικοι της περιοχής-ας περιμένουν ή ας πληρώσουν οι ίδιοι για ισοπέδωση ή ασφαλτόστρωση των αγροτικών δρόμων που οδηγούν στα σπίτια τους…

Ωστόσο η μέσω δελτίων τύπου προσφυγή σε υπερβολές περί έργων είναι ανησυχητική ως μέθοδος παραπλάνησης των πολιτών και υποσκάπτει δημοκρατικούς θεσμούς όπως αυτόν της αυτοδιοίκησης.

Κρίμα!

Πρέπει να πούμε όχι σε τέτοια φαινόμενα, στην κατ' επίφαση δημοκρατία ή στη μετάλλαξή της με πρόσχημα εκλογικά αποτελέσματα, σε συγκαλυμμένα αυταρχικά, ολιγαρχικά μορφώματα, ακόμη και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η εγρήγορση των πολιτών, σ' αυτές τις περιπτώσεις, κρίνεται αναγκαία!

Από τη στήλη αυτή ευχόμαστε τα «έργα αγροτικής οδοποιίας» που θα ακολουθήσουν στις δημοτικές κοινότητες Σκοτίνας και Ν. Παντελεήμονα, να έχουν καλύτερη τύχη.

Ανδρέας Μπούκας

https://www.spieria.gr/dimotika-diamerismata-oikismoi2/