https://www.spieria.gr

Για τη θάλασσα στη Νότια Πιερία 

2021-09-19

Για να μη μας «κλαίνε οι ρέγγες»...

Mέχρι πριν μερικά χρόνια στις θάλασσές μας κυριαρχούσε η γαλάζια (μπλέ) μέδουσα.

Εδώ και καιρό έχει εκτοπιστεί και ένα άλλο είδος που την έχει αντικαταστήσει.

Οι περισσότεροι από μας βλέπουν την ακρογιαλιά και την επιφάνεια της θάλασσας.

Λίγοι αυτοί που βάζουν «μάσκα» και βλέπουν τη θάλασσα κάτω από την επιφάνεια.

Ακόμη πιο λίγοι αυτοί που παρατηρούν ό,τι συμβαίνει.

Ελάχιστοι αυτοί που έχουν εικόνα της διαύγειας και καθαρότητας του νερού πριν περίπου 20 χρόνια (Η ορατότητα μέσα στο νερό έχει πέσει από 15-20 μέτρα στα 3-5 μέτρα).

Έτσι λοιπόν στη θάλασσα της Ν. Πιερίας κυριάρχησε φέτος η καφετιά μέδουσα, με εντυπωσιακά μεν χρώματα, αλλά προειδοποιώντας για περιβαλλοντολογικές αλλαγές ή μεταλλάξεις που δεν θέλουμε να βλέπουμε ή να ξέρουμε...

Υπάρχουν πολλοί πολίτες που φαίνεται να γνωρίζουν τις εστίες μόλυνσης της θαλάσσιας περιοχής -από το Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά έως και Νέους Πόρους τις οποίες όμως οι εθελοτυφλούσες αρχές δεν τις αγγίζουν...

Για κάποιες εστίες μόλυνσης φαίνεται να ευθύνεται ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, η υπολειτουργία και η αργοπορία σύνδεσης αποχετεύσεων με το βιολογικό καθαρισμό.

Άλλες εστίες μόλυνσης στην περιοχή δείχνουν να είναι τουριστικές μονάδες ή και τα θέρετρα του στρατού και της αεροπορίας.

Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός πως σε ορισμένα σημεία η θάλασσα παρουσιάζει ξαφνικά μεγαλύτερη θολούρα από άλλες περιοχές, τα αιωρούμενα μικροαντικείμενα «κόβουν» την ορατότητα στο νερό στο 1/4 σε σχέση με περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα.

Δίχως μελέτη και ανάλυση στοιχείων δύσκολα να υποδείξει κανείς τους άμεσους «δράστες» που ρυπαίνουν τη θάλασσά μας.

Χαρακτηριστικό είναι πως ψαράδες της Λεπτοκαρυάς δηλώνουν πως εγκατέλειψαν το ψάρεμα προς της εκβολές της Ζηλιάνας λόγω της ορατής επιδείνωσης της ποιότητας των νερών. Αναζήτησαν τοποθεσίες προς το Λιτόχωρο για «λίγο καλύτερα» νερά.

Επιπλέον δεν είναι λίγοι οι πολίτες που ισχυρίζονται πως ο αγωγός από τον βιολογικό καθαρισμό έχει κατά πολύ ελλιπές μήκος και καταλήγει σε σημείο της θάλασσας αρκετά κοντά στην παραλία, πράγμα που επιφορτίζει αρνητικά το οικολογικό σύστημα της περιοχής της οποίας δεν εξετάστηκε δεόντως (λχ μια σπάνια αποικία από ιππόκαμπους, που μάλλον έχει πια εξαφανιστεί).

Ίσως βοηθούσε αν ο Δήμος Δίου-Ολύμπου ενημέρωνε ουσιαστικά τους πολίτες για τις εξελίξεις και καθυστερήσεις έργων σύνδεσης αποχετεύσεων με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων αντί να εναποθέτει τη ρύπανση σε σπάνια «υπερχείλιση βόθρων» όπως κάνει λχ στην παραλία Σκοτίνας.

Ο ευλογημένος τόπος, η γη των θεών του Ολύμπου, δεν σταματά στην ακρογιαλιά των Πιερικών ακτών. Συνεχίζεται μέσα στη θάλασσα και κάτω από την επιφάνειά της.

Αν θέλουμε να χαρούν τη θάλασσά μας και οι μελλοντικές γενιές πρέπει να την προστατεύσουμε απ' τη μόλυνση ΤΩΡΑ.

Ελπίδα μας λοιπόν είναι να ληφθούν μέτρα άμεσα.

Πριν είναι αργά για το οικοσύστημα και πριν θρηνήσουμε θύματα, λόγω της υπερβολικής μόλυνσης του περιβάλλοντος που αγαπάμε.

Ας μην ξεχνάμε πως μια απ' τις κύριες πηγές εσόδων των κατοίκων της περιοχής προέρχεται απ' τον τουρισμό. Αν δεν διατηρήσουμε τη θάλασσά μας καθαρή θα μας «κλαίνε κι ρέγγες»...

Ανδρέας Μπούκας

https://www.spieria.gr/dimotika-diamerismata-oikismoi2/