https://www.spieria.gr

Χρόνιες και βαθιές Ολύμπιες πληγές

2019-06-04

Χρόνιες και βαθιές Ολύμπιες πληγές

Χάρη της ιστορίας, του πολιτισμού μας και του φυσικού περιβάλλοντος η Ν. Πιερία, έκταση δηλαδή που καλύπτει ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, αποτελεί παρακαταθήκη που έπρεπε να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Δυστυχώς όμως οι ως σήμερα διοικήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την ευθύνη που επιτάσσει η πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον της περιοχής. Δεκαετίες «ταλανίζονται» με ψευδομαχίες κι υποσχέσεις στο λόγο και υστερούν τα μάλα, στα έργα.

Έτσι λοιπόν αντί να φροντίζουν και ν' αναδεικνύουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά αρκούνται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και κληροδοτούν ουσιαστικά και αναγκαία έργα υποδομής στην επόμενη διοίκηση του Δήμου...

Το επίπεδο ανάπτυξης και του πολιτισμού μας -διαχρονικά- κρίνεται κι ορίζεται κι απ' τον τρόπο διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων.

Αυτό όμως πολλές δημοτικές διοικήσεις Δήμων φαίνεται να το παραβλέπουν και να το αγνοούν. Με διάφορες αλχημείες καθυστερούν έργα ζωτικής σημασίας που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλλά και τη βελτίωση συνθηκών ζωής και υγείας των δημοτών/πολιτών.

Ας μη ξεχνάμε πως η κακή διαχείριση αποκομιδής απορριμμάτων-σκουπιδιών δημιουργεί άμεσους κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Πόσο μάλλον αν και όταν προκύψει θέμα κινδύνου της υγείας των τουριστών...

•Ακόμη να λειτουργήσει πλήρως ο βιολογικός καθαρισμός στη Ν. Πιερία.

••Ακόμη να βρεθεί οργανωτική δομή ώστε η διαχείριση σκουπιδιών, κι η ανακύκλωση να λάβει μορφή σύγχρονη και λειτουργική.

Πέρασαν εφτά χρόνια από τότε που αναφέρθηκα στον τρόπο που οι ως τότε διοικήσεις του Δήμου Δίου-Ολύμπου έδωσαν «διέξοδο» (όχι λύση) στα λύματα αγωγού, που από το Λιτόχωρο έπρεπε να συνδεθεί με τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στη Λεπτοκαρυά.

Τα λύματα συνεχίζουν να χύνονται και να ρέουν «ανεμπόδιστα» σε ρέμα, με την αδιαφορία που διακρίνει και τη σημερινή την δημοτική αρχή, μερικές δεκάδες μέτρα από τα τελευταία σπίτια του Λιτοχώρου.

Βέβαια σήμερα τα αγριόχορτα και βατόμουρα κρύβουν τον αγωγό και την ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων αλλά δεν κρύβουν τη δυσωδία και το αποκρουστικό χρώμα που παίρνει το νερό του ρέματος από τα λύματα.

Οι δε αγωγοί που τοποθετήθηκαν αρχικά και θα οδηγούσαν τα λύματα στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού έχουν με τα χρόνια φθαρεί (απ' την αχρησία) και χρήζουν αντικατάστασης.

Τη «νύφη» θα την πληρώσουν φυσικά -πάλι- οι πολίτες...

Το τοξικό «χαρμάνι», που χύνεται στο ρέμα, το απορροφά σταδιακά η γη, το διασκορπίζει και καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα και στη θάλασσα του Θερμαϊκού που κάποτε ήταν πεντακάθαρη...

«Βιολογικός καθαρισμός» ελληνικής πατέντας!!!

Ίσως θα πρέπει να θρηνήσουμε κρούσματα ασθενειών ή και θύματα για να ενδιαφερθούν οι τοπικοί μας άρχοντες.

Το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών δεν φαίνεται να ήταν στις προτεραιότητες ούτε και της διοίκησης Δημόπουλου στο Δήμο Δίου-Ολύμπου. Έτσι μετά από σχεδόν μια πενταετία η ρύθμιση ή λύση του προβλήματος παραπέμφθηκε στις καλένδες...

Ανεπαρκής λοιπόν και χαμηλότερη των προσδοκιών που δημιούργησε (στην προηγούμενη εκλογική περίοδο) η διοίκηση αυτή.

Ας ευχηθούμε -μια και δεν «μπορούμε» να δεσμεύσουμε του υποψηφίους- πως η όποια νέα διοίκηση του Δήμου προκύψει θα επιληφθεί του προβλήματος και θα δώσει λύση (όχι προσωρινά μέτρα ή εξαγγελίες), άξια του τόπου που θα θέλει να εκπροσωπεί και να διοικεί.

Ανδρέας Μπούκας


σσ: Πρώτη δημοσίευση 16/5/2019

Δείτε ακόμη: 

https://www.spieria.gr/l/vathies-olympies-pliges/


https://www.spieria.gr/dimotika-diamerismata-oikismoi2/