Ο Όλυμπος
Οι παρυφές του βρέχονται από το Θερμαϊκό και το Αιγαίο Πέλαγος Οι πρόποδες του ανηφορίζουν απότομα δείχνοντας το δρόμο για το βουνό και τις κορυφές -"τις κατοικίες των θεών"- που ορθώνονται στη συνέχεια επιβλητικά για να αγκαλιαστούν απ' τον ουρανό και τα σύννεφα.
Ο Όλυμπος το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Μύτικας (2917 μ) ενώ πολλές άλλες ξεπερνούν τα 2700 μ (Σκολιό, Στεφάνι, Αγ. Αντώνιος, Καλόγηρος, Προφήτης Ηλίας , Τούμπα ).
Η μορφολογία του βουνού είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ανά τον κόσμο. Ψηλές κορυφές, βαθιές ρεματιές και χαράδρες, πολλές πηγές και πάρα πολλά σπήλαια.
Τμήμα του Ολύμπου ανακηρύχτηκε το 1938 ως Εθνικός Δρυμός.
Ο Όλυμπος διαθέτει πολύ ενδιαφέρουσα και σπάνια χλωρίδα και ίσως την πιο πλούσια πανίδα της Ελλάδας. Σ' αυτό συμβάλλουν καθοριστικά οι φυσικές ζώνες βλάστησης που τυπικά διακρίνονται υψομετρικά. Έτσι, στον Όλυμπο απαντά κανείς θάμνους και χόρτα στις παρυφές, πυκνά δάση από καστανιές, βελανιδιές σε υψόμετρο 300-700 μ, έλατα, πεύκα και οξιές σε υψόμετρο 700-1600 μ. Πάνω από τα 1700 μ έως τα 2000 ευδοκιμούν τα ψυχρόβια κωνοφόρα και τέλος πιο ψηλά κυριαρχεί η αλπική χλωρίδα με ποώδη βλάστηση.
Στην πανίδα του συγκαταλέγονται 32 είδη θηλαστικών και 108 είδη πτηνών, πολλά είδη ερπετών καθώς και εντόμων. Μεταξύ των τελευταίων εντυπωσιάζουν διάφορα πολύχρωμα είδη πεταλούδας.
Ο Όλυμπος είναι αγαπητός από ορειβάτες, οδοιπόρους και περιηγητές. Διαθέτει πολλά βατά μονοπάτια, το διεθνές Ε4, που καταλήγουν σε ορεινά καταφύγια (πχ τα Πριόνια στα 1100 μ και το "Σπήλιος Αγαπητός" στα 2100 μ) και φυσικά τις πιο δημοφιλής και ψηλές του κορυφές.
Το βουνό των θεών προσκαλεί τον οδοιπόρο να δει και να νοιώσει το μεγαλείο της φύσης. Προκαλεί τον άνθρωπο να αποδεχτεί τη μικρότητά του ή να αναζητήσει φιλοσοφώντας σιωπηρά την προσέγγιση του υπέρτατου μυστηρίου της ζωής.
Έτσι ο Όλυμπος ήταν και παραμένει "κατοικία θεών", τόπος εφησυχασμού και αναζήτησης ψυχικής ηρεμίας και αίσθησης ελευθερίας. Μικροσκοπικά φαντάζουν τα έργα του ανθρώπου από τον Όλυμπο. Μεγαλειώδης, ατελείωτος και όμως κοντινός, ο κόσμος του ουρανού, ιδιαίτερα τις νύχτες του καλοκαιριού με καθαρή ατμόσφαιρα, που τα άστρα και ο γαλαξίας μοιάζουν ν' αγγίζουν τις κορυφές του Ολύμπου.
Στην κορυφή του Ολύμπου κατοικούσαν οι θεοί της ελληνικής μυθολογίας, ενώ στους πρόποδες του γεννήθηκαν, έζησαν και έδρασαν μούσες, ημίθεοι και προϊστορικοί ήρωες. Η ομορφιά του τραγουδήθηκε από τον Ορφέα, τον Όμηρο και τον Ησίοδο.
Στους πρόποδες του φιλοξένησε από αρχαιοτάτων χρόνων πόλεις γνωστές από την ιστορία και τόπους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν το φυσικό καταφύγιο επαναστατών.